Hívjon minket!

+36 (1) 222 0238

További cikkeink

A szivattyúkról röviden
2011. április 18.
A búvárszivattyúkról
2012. május 07.
Centrifugál szivattyúk
2011. szeptember 16.
A vízhiány védelemről
2012. június 11.
A szivattyúk adatairól
2010. április 06.
Grundfos cserepont
2013. augusztus 30.
WILO YONOS PICO 25/1‑6
AKCIÓ!
<?WILO YONOS PICO fűtési szivattyú kedvező áron
Nettó ár: 27 551 Ft
Bruttó ár: 34 990 Ft
WILO WJ 203 X EM
AKCIÓ!
<?WILO WJ önfelszívó szivattyú
Nettó ár: 32 276 Ft
Bruttó ár: 40 990 Ft
Grundfos MAGNA1 25-80 180
AKCIÓ!
<?Grundfos MAGNA1 fűtési szivattyú kedvező árakon!
Nettó ár: 94 850 Ft
Bruttó ár: 120 460 Ft

Önfelszívó szivattyú vagy búvárszivattyú

Melyik legyen

Meglévő vagy tervezett kút szivattyúzásával kapcsolatban rendszeresen felmerül ügyfeleinkben a kérdés, hogy vajon melyik szivattyú az előnyösebb, a jobb?


Gondoljuk végig a helyzetünk

A válasz mindig a részletek ismeretében adható meg. Vannak bizonyos egyértelmű körülmények, amelyek eleve meghatározzák, hogy milyen szivattyú alkalmazható egy konkrét esetben.

Fúrt kutakról beszélve a legolcsóbban létesíthető ún. alföldi sekély kutak kialakításukból fakadóan kifejezetten önfelszívó szivattyúkkal üzemeltethetőek a leghatékonyabban, míg a nagyobb, minimálisan 3” átmérővel rendelkező fúrt vagy a még nagyobb átmérőjű ásott kutak esetében elsősorban az üzemi vízszint felszíntől mért távolsága az irányadó. Amennyiben ez a távolság nem több 7-8 méternél, úgy minden további nélkül alkalmazható Önfelszívó szivattyú vagy önfelszívó Házi vízmű. Amennyiben a 3”-nál nagyobb átmérőjű fúrt kútban a víz mélyebben található, az üzemi vízszint miatt elkerülhetetlenül Búvárszivattyú alkalmazása jelenti a megoldást.

Ásott kutak esetén szintén az üzemi vízszint az irányadó, tehát ha 7-8 méternél mélyebben alakul ki az üzemi vízszint, úgy nincs más választásunk mint merülőmotoros búvárszivattyú vagy csőkút szivattyú alkalmazása. Ásott kutaknál a kútba épített konzolra történő szivattyú elhelyezés, élettartammal és érintésvédelmi problémákkal kapcsolatos kérdéseket vet fel, ezért mi ezt a megoldást kifejezetten nem javasoljuk. Nem csak a víznyerési oldal az, amely meghatározza a szükséges szivattyú típust.

Bizonyos esetekben (például nagy vízmennyiség kinyerése esetén) nagy térfogatáramú szivattyúk alkalmazása szükséges, azonban ez önfelszívó szivattyúval csak körülményesen oldható meg. Indokolt esetben, folyamatosan felügyelt gépházban természetesen ez is járható út. Amennyiben a kitermelt víz felhasználása a kinyerési ponttól jelentős távolságban történik, akkor igen valószínű, hogy a víz elszállításához szükséges nyomás csak búvárszivattyú alkalmazásával állítható elő gazdaságosan (például egyes ház körüli felhasználások esetén).

Szintén fontos körülmény lehet, ha önfelszívó szivattyút csak a kúttól távolabb van lehetőség üzembe állítani, azaz a szívó oldal hossza túlzottan hosszú lenne. Általános érvényű szabály ugyanis, hogy a szivattyút a szívó oldalon lehetőség szerint nem korlátozunk, nem fojtunk, a hosszú szívószakasz pedig ilyen felesleges korlátozásnak minősül.

Tehát

Összefoglalva kérdést elmondható, hogy a szivattyúzási feladat teljes ismeretében dönthető el végérvényesen, hogy önfelszívó szivattyú vagy búvárszivattyú alkalmazása lesz az előnyösebb számunkra. Ugyanakkor bizonyos körülmények nagyban befolyásolják, hogy egyáltalán merre indulhatunk el a keresésben.


Legnépszerűbb termékeink

A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk szolgáltatásaink teljesebb körű biztosításához.
Elfogadom
Elfogadom
A
a jobb felső sarokban lévő kosárba került.
A kosár melletti megrendelem gombra kattintva bármikor megrendelheti.
Már most megrendelem